Γ. Θεοτόκη 61 | 26610 80 902
Σιδάρι | 26630 99 492

Συχνές Ερωτήσεις

Απαντάμε σε ερωτήματα που ακούμε συχνά από το κοινό μας

Συχνές Ερωτήσεις

  • Τι είναι η Στεφανιαία Νόσος;

    Η στεφανιαία νόσος είναι μια χρόνια κατάσταση που οδηγεί σε στένωση και σκλήρυνση των αρτηριών που τροφοδοτούν με αίμα τον καρδιακό μυ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ελάττωση της ροής του αίματος προς την καρδιά. Πολλοί είναι οι παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στην εξέλιξη της στεφανιαίας νόσου: το κάπνισμα, ο διαβήτης, η αυξημένη χοληστερόλη, η αυξημένη αρτηριακή πίεση, ο τρόπος ζωής και το οικογενειακό ιστορικό. Όλοι αυτοί οι παράγοντες κινδύνου, με εξαίρεση τον παράγοντα της κληρονομικότητας, μπορούν να τροποποιηθούν ώστε να μειωθεί σημαντικά η πιθανότητα εξέλιξης της.

    Η Στεφανιαία Νόσος εκδηλώνεται ως αιφνίδιος θάνατος (συχνά σαν πρώτη εκδήλωση), στηθάγχη, οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ή καρδιακή ανεπάρκεια (σπάνια σαν πρώτη εκδήλωση).

  • Πώς θα αντιληφθείτε ότι παθαίνετε έμφραγμα;

    Το θέμα δεν είναι να κάνετε αυτοδιάγνωση, αλλά αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι τη στιγμή που θα νιώσετε κάτι περίεργο να συμβαίνει να καλέσετε άμεσα τις πρώτες βοήθειες.

    Πιο συγκεκριμένα, εάν παρατηρήσετε τα παρακάτω συμπτώματα, τότε αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

    • Δυσφορία στο στήθος: η δυσφορία στην περιοχή της καρδιάς, μπορεί να διαρκέσει μερικά λεπτά ή να φύγει και να επιστρέψει. Η δυσφορία γίνεται από τους περισσότερους αντιληπτή σαν πόνος ή ασφυκτική πίεση
    • Πόνοι στο ένα ή και στα δυο χέρια, την πλάτη, το λαιμό, το σαγόνι ή το στομάχι είναι ανησυχητικές ενδείξεις εμφράγματος
    • Δύσπνοια
    • Ασυνήθιστες αντιδράσεις του οργανισμού, όπως είναι ο ξαφνικός κρύος ιδρώτας, η ναυτία, η ζαλάδα, ο έμετος και η έντονη κούραση
  • Τι είναι τα Τριγλυκερίδια;

    Τα τριγλυκερίδια είναι άλλα λιπίδια που κυκλοφορούν στο αίμα και μπορεί να προέρχονται από τροφές ή να συντίθεται από τον ίδιο τον οργανισμό. Ο αρρύθμιστος διαβήτης, η αύξηση του βάρους και η κατάχρηση του αλκοόλ αυξάνουν επίσης τα τριγλυκερίδια. Τα αυξανόμενα επίπεδα μπορεί να προκαλέσουν επίσης καρδιαγγειακά προβλήματα.

  • Πώς γίνεται η εξέταση που ονομάζεται “τεστ κοπώσεως”

    Το τέστ κοπώσεως (stress test) είναι η εκτέλεση σωματικής άσκησης, βάδιση σε κυλιόμενο τάπητα ή ποδηλασία σε εργομετρικό ποδήλατο με ταυτόχρονη και συνεχή ηλεκτροκαρδιογραφική παρακολούθηση της καρδιάς σε οθόνη, τόσο κατά τη διάρκεια της άσκησης όσο και μετά το τέλος της. Καταγράφεται επίσης η αρτηριακή πίεση, η καρδιακή συχνότητα και τα τυχόν συμπτώματα (πόνος στο στήθος, ζάλη, ταχυπαλμία, δύσπνοια, πόνος η μουδιάσματα στα χέρια). Η εξέταση γίνεται σε κατάλληλα εξοπλισμένο εργαστήριο και πάντα υπο την επίβλεψη και τον έλεγχο καρδιολόγου.